Růžová vína

Růžové víno, označováno také jako "rosé" (rose), je přírodní suché víno, které je vyráběno z hroznů modrých odrůd. Barva růžového vína může být v oranžových odstínech (připomíná barvu lososovou, meruňkovou, koroptví oko), růžových nebo růžovo-fialových odstínů. Toto víno se vyrábí stejným způsobem jako víno červené, avšak vyluhování barviva ze slupek do vinného moštu trvá kratší dobu. Pravé "rosé" se vyrábí pouze z modrých hroznů vinné révy a to metodou nakvášením rmutu nebo bez nakvášení. Vinařský zákon rovněž nevylučuje použít při výrobě technologii, která se používá v různých fázích výroby surovin určené pro výrobu bílého vína. Růžové víno, které je vyrobené ze směsi bílého a červeného vína (cuvée) lze rozeznat podle jejího odstínu a to svými růžovými, nachovými a purpurovými odstíny. Hlavním posláním růžového vína je hlavně osvěžit.

Copyright © 2018 František Maňásek | Foto: Jiří Hejda & Lenka Hejdová | admin