Bílá vína -> Chardonay 2015, pozdní sběr (0,75l)

Chardonay 2015, pozdní sběr (0,75l)

160 Kč/ks
skladem


Obj.č.: 2

víno suché

obsah alkoholu v % (13,5)

obsah kyselin g/l (6,9)

zbytkový cukr g/l (2,6)

bezcukr. extr. g/l (24)


Vinařská oblast Morava

Podoblast Slovácká

Charakteristika vína

Barva: světle žlutá

Vůně: ovocná, po jablkách, může být i méně výrazná až neutrální.

Chuť: V chuti připomíná lískový ořech nebo banán. Víno je kořenitější s pikantní kyselinkou, je plné a extraktivní.

Patří mezi nejoblíbenější odrůdy. Při výrobě vína je možno využít různé moderní i původní technologie. Např. hodí se pro technologii „barrique“ a je základem k výrobě kvalitních šumivých vín nejen v oblasti Champagne. Vína poskytuje plná, harmonická s vyšší intenzitou, aromatických látek než odrůda Rulandské bílé, s níž je srovnávána. Chardonnay patří k nejčastějším vínům s přívlastkem od kabinetů až po výběry a ledové i slámové víno.

Doporučení k pokrmům

V gastronomii lze vína kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám. Dobře doplňuje hustší polévky, pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky.
Zejména pstruh na másle je v kombinaci s Chardonnay jedinečný. Základní Chardonnay "Petit Chablis", mnohdy nazývané ústřicové víno, se hodí k stejnojmennému pokrmu, který nechybí na žádné francouzské štědrovečerní tabuli. Plnější vína jsou vhodná v kombinaci s mírně upraveným hovězím a vepřovým masem. Vyzrálé přívlastkové víno k bažantovi a k divočině.

V gastronomii lze vína kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám. Dobře doplňuje hustší polévky, pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky.
Zejména pstruh na másle je v kombinaci s Chardonnay jedinečný. Základní Chardonnay "Petit Chablis", mnohdy nazývané ústřicové víno, se hodí k stejnojmennému pokrmu, který nechybí na žádné francouzské štědrovečerní tabuli. Plnější vína jsou vhodná v kombinaci s mírně upraveným hovězím a vepřovým masem. Vyzrálé přívlastkové víno k bažantovi a k divočině.

Copyright © 2018 František Maňásek | Foto: Jiří Hejda & Lenka Hejdová | admin