Červená vína

Červené víno je víno, které se vyrábí pouze z modrých hroznů, pouze v těchto odrůdách se nachází červené barvivo, a to procesem nakvašením nebo jiným tepelným zpracováním. Následně se při jeho výrobě musí rmut nechat několik dní kvasit, slupky zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Proces kvašení probíhá daleko delší dobu a za vyšší teploty, než je tomu u vína bílého. Červené víno má také vyšší míru třísloviny a resveratrolu (vyskytuje se také v bílém víně).

Červené víno má své typické aroma, což jsou peckoviny a bobuloviny zvlášť pak černý rybíz, kterým nás tolik toto víno oslovuje. Některá vína z dřevěných, barrique sudů v sobě nesou také vůně vanilky, kouře či ořechu. Typické je, že výrazná chuť a aroma červených vín se plně rozvinou až při větším přísunu vzduchu, proto se také servíruje ve velkých sklenicích.

Copyright © 2018 František Maňásek | Foto: Jiří Hejda & Lenka Hejdová | admin