Bílá vína

Bílá vína jsou vyrobeny z bílých, růžových, červených nebo modrých hroznů vinné révy. Jakým způsobem vznikne tedy bílé víno, když se vyrábí i z hroznů červených? Je to z toho důvodu, neboť při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Právě ony slupky vína jsou zdrojem barviva, která se v rámci bílého vína do nápoje vůbec nedostane. Bílé vína, které jsou vyrobeny z červených či modrých hroznů se nazývají "klaret". Typická výroba bílého vína se také používá u matoucích odrůd jako Tramín červený, který je vyráběn z červených hroznů. Tento přívlastek pak odkazuje k barvě hroznů, barva vína je však zlatavá jako u bílých vín.

 

Bílá vína mají svěží aroma připomínající citrusové plody, pomeranče, ale také i luční kvítí. Chuť bílého vína je však kyselejší a řízná. V případě aromatických a sladkých vín je pak hutná a šťavnatá.

Copyright © 2018 František Maňásek | Foto: Jiří Hejda & Lenka Hejdová | admin